Ești însărcinată? Ai grijă să NU…

aka “agresiuni asupra gravidelor”

Am mocnit mult la articolul ăsta… Îl simt de luni bune, încă de dinainte să fiu însărcinată căci fiind mereu în preajma graviduțelor, vorbind mult cu și despre ele, le simt apăsările, agresiunile și încălcarea spațiului vital.

Hei, tu! Ești însărcinată? Ai grijă să NU… Vezi că n-ai voie să… Vai, dar cum să…? Pune ce vrei tu în locul punctelor…Suna familiar?

Din păcate, vrem sau nu vrem, societatea și oamenii de pe lângă noi agresează vizibil și constant femeia însărcinată, deși de cele mai multe ori fără rea voința, din neștiință, ignoranță sau pură obișnuință. Fie că este cineva din familia ta, vecinii, colegii de muncă sau necunoscuți pe stradă, social media sau prieteni…cu toții au capacitatea să dea cu bâta-n baltă masiv dacă purced la perlele de mai jos.

Iată doar câteva dintre lucrurile pe care le poți trăi dacă ai anunțat sau se vede că ești însărcinată:

  • NU AI VOIE SĂ… Subit, toți cei din jurul tău devin specialiști în sarcină, nutriție, maternități și medici, naștere, creșterea copilului și o mulțime de alte “meserii”. Doamne fere’ dacă te vede cineva mâncând cartofi prăjiți sau dacă sorbi și tu fericit dintr-o cafea mult așteptată, sau mai rău, dintr-un pahar cu vin sau bere. Se rupe cerul și alta nu! Încep sfaturile necerute și nedocumentate de obicei despre stilul tău de alimentație ( în cazul în care ești vegetarian sau chiar vegan, lucrurile iau o turnura apocaliptică ), despre suplimente în sarcină, despre ce nu ai voie să mănânci sau să bei.
  • NU ai voie să…(inserează o activitate fizică). Ai ghicit din nou: sfaturi și interdicții din exterior despre activitatea ta fizică. Până acum nu te bătea nimeni la cap dacă alergai, mergeai pe munte, mergeai la sală, la înnot, la escaladă, etc. Ei, acum gata! Distracția s-a terminat! Vei primi sfaturi despre cum vei face rău copilului dacă vei continua cu acest stil de viață “iresponsabil”. Toată lumea va deveni un soi de specialist care apreciază riscul de a căra un rucsac pe munte de x kg, de a alerga x kilometri sau de a merge la înnot să parcurgi x lungimi. Calculele vor ieși, desigur, în defavoarea ta!
  • “Oh, vai! A fost din greșeală?” Iată o întrebare care te șochează prima dată când o primești…Nu știi dacă să te amuzi, să te ridici și să pleci, să țipi un “Nu-i treaba ta!” sau să respiri adânc până la zece pentru a gestiona elegant situația socială.  Nu, nu datorezi nimănui nici cea mai mică urmă de explicație despre concepția lui bebe, despre visele și dorințele voatre, despre cum priviți sarcina sau cum ați aflat de ea! Nu e treaba nimănui!
  • Ai fost la doctor? Dar când mergi la doctor? Ai făcut toaaaate investigațiile de pe planetă? Ești sigură că totul e bine? Suntem învățați să vomităm elegant toate nesiguranțele și temerile noastre asupra femeii gravide…De unde știe că e totul ok? A numărat membrele? Dar degetele? De câte ori a fost la medic? Ce i-a zis? E de bine? I-a dat tratament? Îl ia? Analizele sigur sunt bune? Și dacă nu sunt bune, ce face? Toată pleiada asta de întrebari se adauga deja la mintea oricum atacată de neliniști ale femeii care abia a aflat că are în burtică o minune sau care încă se acomodează cu noua realitate.
  • S-au deschis pariurile: ce ai în burtică? Până când afli dacă vei avea o fetiță sau un băiețel lumea consider că e ok ( adică NU e o chestie personala, între tine și partener, Intre tine și bebe, între tine și familia ta ) să-și dea cu presupusul despre sexul bebelului din burtică. Dacă ai poftă de dulce e fetiță, daca burtică e nu știu cum e băiețel, daca ai buzele nu știu cum e fetiță, dacă ești mai nervoasă e băiețel. Siiiigur că subit toată lumea are puteri supranaturale si VEDE ce este la tine în burtică…Iar dacă alegi să nu știi sexul copilului până nu iese din burtică, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și umor căci vei auzi cele mai trăznite idei.
  • Atingerile pe burtică, pupăturile și îmbrațisările nedorite: De când începe să se vadă burtica, apar intruziunile astea fizice. De când e în regulă să atingi un alt om fără să-i ceri voie, măcar non-verbal dacă nu chiar verbal, explicit? Deodată, lumea crede că e în regulă să-ți pună mâna pe o parte a corpului fără să ceară voie sau uneori fără să-ți dai seama că se va întâmpla. Imaginează-ți că te întâlnești cu cineva pe strada și pac, le pui mâna pe burtă. E absolut aberant să crezi că e ok să atingi sau să pupi sau să îmbrațișezi pe cineva care nu ți-a dat voie să faci asta. Și faptul că mămica își mângâie burtica cea frumoasă NU dă dreptul nimănui să facă același lucru!
  • Observații despre forma și/sau greutatea ta: Femeile care au copilași deja ( mai ales ) o să țină să te avertizeze să nu cumva să iei mult în greutate, o să țină să-ți povestească cât au luat ele în greutate. Femeile care nu au copilași o să facă probabil remarci despre greutatea și aspectul tău, despre ce “mare” ești, ce sâni “giganți” ai sau o să auzi că “te-ai lățit”… Barbații ori o să-ți admire tacit sânii ori o să facă și ei, remarci care mai de care mai colorate despre burtica ta…Dap, din păcate e posibil să auzi “graso!”, sau varianta  plină de “alint”-“grăsuțo!”, “Ce mare ești!”, “Ce rotundă ești!”, “Ce ai crescut!”, “Ce te-ai îngrașat!”, “Iar mănânci?” sau mai agresivele “Te oprești din crescut, nu?” și…nu mai detaliez, spre binele nostru, al tuturor…
  • Poveștirile despre experiențele LOR: Subit, toaaata lumea, barbat sau femeie, părinte sau nu, simte nevoia să-ți împărtăsească experiențele lor sau ale nepoților, vecinilor, fiicelor, soacrelor, etc.
  • Sfaturi despre ce să NU faci, care merg de la cele mai previzibile domenii ( gen dormitul cu bebelușul în pat, alăptare ) până la cele mai intime și șocante domenii ( gen contracepția după naștere, sex cu partenerul tău, etc ).
  • Sfaturi despre ce e MUSAI să faci…aici lista e extrem de lungă deci vă aștept pe voi cu mărturisiri J
  • Și nu în ultimul rând: NU VEI MAI AVEA VIAȚĂ! Dap, lumea te avertizează despre faptul că nu vei mai putea face nimic din ce-ți place, nu vei mai avea somn, odihnă, spațiu, timp pentru tine, timp pentru partener, timp pentru prieteni, nu vei mai avea energies au chef de nimeni și nimic. Dap…cu umor sau nu, încearcă să te avertizeze că vei deveni un fel de sclav sau pușcăriaș nefericit. Și încheie toaaaate propozițiile pe tema asta cu un șters și neconvingător “dar merită!”.

Ceea ce nu realizează acesti oameni ( fie că-i iubim sau doar îl tolerăm, fie că sunt doar cunoscuți sau chiar necunoscuți ) este că femeia gravida este într-o etapă cu adevarat specială în viața ei. Este o zeiță care menține, crește și naște viață, însă drumul acesta nu e mereu doar curcubee și mângâieri de burtică. Ei nu știu ce e în mintea graviduței, în sufletul ei, în corpul ei. Ei nu știu că nu-i chiar cel mai ușor lucru să fii martor la o mare transformare a corpului tău, să fii martor la un o furtună de hormoni pe alocuri, la dureri poate, la discomfort poate., la griji, întrebări sau neliniști. Ei nu știu că poate și ție, dragă mămică, îți e un pic greu să accepți faptul că multe lucruri se schimbă în jurul tău și în tine, că poate nu poți sa rămâi lafel de zveltă, activă, rapidă, odihnită ca înainte să se instaleze micuța minune în burtica ta. Ei nu-și dau seama că deși poți muta munții pentru copilul tău, ești uneori vulnerabilă, moale, caldă, sensibilă. Și asta e în regulă, ba chiar benefic și minunat, natural, firesc!

Iată și câteva sugestii despre ceva fain de zis/făcut atunci când te întâlnești cu o graviduță:

  • Felicitări! Ma bucur mult pentru voi!
  • Cum te simți, ești în regulă ?
  • Cum faci față tuturor schimbărilor?
  • Cum e sarcina până acum ?
  • Pot să vă ajut cu ceva? Sunt aici pentru voi daca veți avea nevoie!
  • Veți crește mult! Și în cuplu și individual!
  • Mă bucur pentru voi, pentru tine! Urmează să fie o perioadă minunată în viața ta!

…și…cam atât! Pentru că daca ești o persoană apropiată, mămica nu va ezita să ceară sfaturi sau ajutor. Iar daca nu ești o persoană apropiată sau avizată, cel mai probabil nu vei fi în preajmă să poți ajuta dacă e nevoie.

Pe final…sfatul meu e sa dezvoltati imunitate, tehnici de ironie ( da, sunt mare fan al ironiei, deși o forma de agresivitate, e o agresivitate pe care nu o lași să stagneze în tine, ci o scoți afară, ceea ce mereu e sănătos!) și/sau capacitate de amuzament la astfel de intruziuni căci…oricât vei evita, ele vor veni spre tine, mai mult sau mai puțin.

Acum…dramatismul și gradul de agresiune pe care le vei simți țin foarte mult de tine și starea ta, e posibil să fie doar subiect de râs sau e posibil să te rănească serios. Cu cât vei deveni mai ruptă de exterior, sfaturile și părerile altora, cu cât vei merge mai mult în tine și vei căuta răspunsurile tale, vei deveni mai detașată de astfel de mici intruziuni. Când te vei amuza copios de remarcile astea și le vei uita în ecunda doi, consider că ai ajuns unde trebuie! 😀

Nu uita, graviduță dragă, DOAR TU știi și simți ce vreți și aveți nevoie VOI! Ai încredere în tine!

4 COMMENTS
  • Simona
    Reply

    Haha. Eu deja mă vedeam pipăind babe prin autobuz ca să le fac să înțeleagă de ce nu e ok să pună mâna pe burtă. Noroc că nu a fost cazul. M-am lovit și de: dar vai, nu bei? Măcar o gură acolo. Însoțită de priviri compătimitoare. Și amenințări: las că o să vedeți voi, după ce se naște nu mai spuneți așa sau pe dincolo (na, că nu ne-am schimbat opiniile prea mult). Și clasicele: o să vedeți, adio nopți dormite, adio concedii, adio viață. Și am văzut: nopți mai grele dar nu imposibile, concedii mai frumoase și mai pline și o viața mai bună și mai împlinită. Dacă era după cei din jur nu mai făceam copii în veci.
    P.S.: bucurați-vă de fiecare moment și luați lucrurile ca atare, și fiecare piedică cu calm 😊

    1. Adelina Badea
      Reply

      :))) bune astea! Multumim! :*

  • Stefania
    Reply

    La noi a fost altceva pentru ca eu ca persoana sunt cam dificila 😁 adica nu conteaza cine mi a spus ceva ..daca eu consider ca intrece masura cu sfaturile necerute pun punct .. si eu ..ca si multe mame am primit n sfaturi (nu te tunde ..nu iti face unghiile cu gel. nu te vopsii .. sa nu pui mana pe animale ) dar am pus stop tuturor prieteniilor si am rarit mult telefoanele cu atotstiutorii .. in plus bomba a venit cand au aflat ca sunt insarcinata si inca alaptez baietelul (2anisi6luni) iar au inceput …ca e mare .. ca nu mai e laptele bun .. ca s a stricat ..ca nu creste bine bebelusul din burtica .. samd . La fel am facut si de data asta ..am pus punct .. am noroc ca stam in Germania ..deci nu primesc vizite surpriza sau telefoane non.stop ..
    Mai am cateva zile si vine bebelina si imi vad de viata si familia mea in continuarea fara sa ascult ceea ce au altii de spus 😊

    1. Adelina Badea
      Reply

      Ce biiiineee! Felicitari, mamica magica!:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Sunt aici pentru tine
Cu ce te pot ajuta, mămică minunată?